Historia browaru Szczyrzyckiego



Powstanie browaru w Szczyrzycu

W warzeniu piwa w Szczyrzycu pomogły szczególne względy opatrzności.

Pierwsze warki odbywały się jeszcze w skromnych, choć dość prymitywnych zabudowaniach drewnianych.  26 kwietnia 1628 roku wubudowano drewniany browar.

Budowa murowanego browaru

Decyzją opata Józefa Onufrego Grzymisławskiego rozpoczęto budowę murowanego browaru.

Działo się to w latach 1772-1774 przy szczególnym zainteresowaniu szczyrzyckiej społeczności.

Warzenie piwa wysokoprocentowego

Z uwagi na ostrożność Michów "w temacie procentów" warzenie wysokoprocentowego piwa rozpoczęto w 1824r.

Sam proces nie odbiegał od światowych standardów. Warto zwrócić uwagę na dodawane do beczki drożdże, które przesądzały o wyjątkowej urodzie smakowej piwa.

Ręczna produkcja piwa

Za cystersów, do roku 1948 wszystkie prace przy produkcji piwa wykonywano wyłącznie ręcznie.

Była to prawdziwa manufaktura. Piwo nazywało się dumnie: Złoty Zdrój. Reklamowało się "Mocne jak głos Kuryera i słodkie jak głos Kiepury"

22 tysiące hektolitrów rocznie

W roku 1983 warzon już 22 tysiące hektolitrów piwa rocznie.

Piwo znajdowało chętnych głównie w Dobrej, Limanowej, Rabce, Myślenicach, Dobczycach i Krakowie.

Browar Podhalański w Szczyrzycu

Najdłużej (lata 1957-1970) utrzymywała się nazwa: Browar Podhalański w Szczyrzycu.

Upaństwowiony browar rozlewał już jednak do butelek coś, co piwem nie mogło być już nawet z nazwy.

Browar Gryf

W roku 1993 po ciężkich bojach ojcowie cystersi odzyskali swój browar wraz z całym majątkiem.

Otrzymał on nazwę Gryf, wywodzącą się z herbu Szczyrzyca. Piwo warzone wtedy nie było jednak tym, na co się czeka sięgając po kufel. W roku 1997 zaprzestano produkcji.

Remont i adaptacja budynków browaru

W 2007 roku opactwo cysterskie rozpoczęło remont i adaptację dwóch budynków nieczynnego browaru klasztornego.

Inicjatywa rewitalizacji wypłynęła od finansującej rodziny Czepielów.

Wznowienie warzenia

W roku 2015 sierpniu browar wznawia warzenie piwa według starej receptury.